Nicolau Suárez Olalla Dissenyador gràfic i desenvolupador web

Expressions regulars

Aquest post anirà dedicat a les expressions regulars i anirà actualitzant-te a mesura que avanci en l'aprenentatge i/o practica amb aquests patrons.

Hi escriuré allò que trobi interessant destacar o que vull tenir a mà, per facilitar-me l'ús o recordar, car en més d'una ocasió i llenguatge de programació n'hauré de fer ús.

Ara (15 de maig de 2018) comencem amb aquestes indicacions:

^ i ^: son els caracters per a indicar com a de començar i/o acabar un string:

^ per especificar l'inici i amb ^ el final.

Ambdos es poden utilitzar en la mateixa expressió, indicant així com ha de començar i finalitzar l'string, oblignat, això si, a especificar quin format i extensió tindrà; per exemple:

Amb aquesta expressió ^\D\d$ podem trobar strings com: "h1", "<2", "p4", "f1", etc.

Si volem filar una mica més prim podem indicar que el primer caracter sigui una lletra canviant \D per [a-Z] si volem que sigui minúscula o [A-Z] si la preferim majúscula perquè ens apareixi, per exemple "F1".

Si tant ens és si es una o altra, aleshores [A-Za-z].

Publicat el 15-05-2018, a les 18:04

Sant Jordi / El dia internacional del llibre, o perquè es una gran data

Sant Jordi és una de les meves festivitats preferides... bé, per què no escriure-ho: la preferida. Perquè està estretament lligada a una de les meves passions artístiques: la literatura. Des de petit, per a mi, els llibres han estat vinculats a la rosa, la llegenda, el sant-cavaller i la festivitat.

Per això em va sobtar descobrir, anys enrera, que en altres llocs només es celebra el dia del llibre (que no és poca cosa, tot s'ha de dir), però sense rosa, ni princesa, cavaller o drac. I siguem sincers; no és que tots aquests elements tinguin una relació inqüestionable, un lligam íntim, antropològic; o potser un xic sí: quantes pàgines s'han tacat de tinta per parlar-nos de princeses cavallers i dracs... i la "Kahleesi". I quants versos s'han compost, amb més o molt menys encert, per parlar-nos de la rosa, quan l'amor si posa.

Però el cert és que fora de Catalunya els llibres tenen el seu dia, però no estan tan ben acompanyats, ni són un altre mesurador d'amor per als emparellats.

La tradició de regalar una rosa a les estimades, que prové de la llegenda de Sant Jordi i el drac, és ben antiga, però la de regalar un llibre és més recent; concretament de principis del segle XX, i concretant encara més, de 1923, quan l'escriptor valencià, Vicente Clavel Andrés, proposà a la Càmera oficial del llibre de Barcelona que es celebrés el dia del llibre; però el 7 d'octubre, ja que aleshores es creia que en aquesta data havia nascut Cervantes. L'any 25 ho aprova la cambra i el 26 Alfons XIII firma un real decret, declarant oficialment la festa del llibre espanyol; durant l'exposició universal de 1929, a la ciutat comtal, molts llibreters decideixen exposar els llibres al carrer, amb molt bons resultats. Un any més tard la festa del llibre ja es celebra el 23 d'abril. Des de Barcelona (les ciutats universitàries són les primeres a apuntar-se a aquesta celebració) s'estén a tota Catalunya.

L'elecció final de la data té tot el sentit (li va "como anillo al dedo), car no coincideix només amb el dia en què va ser enterrar l'autor del Quijote (va morir el dia abans), sinó també amb la mort d'Inca Garcilaso de la Vega i William Shakespeare; siguent estrictes: segons el nostre calendari (gregorià) succeí el 3 de maig, 23 d'abril del Julià. Bé, potser l'anell balla un xic, però no cau. Podem recórrer a altres coincidències entre aquesta data i la mort i naixement d'altres escriptors com: Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla o Manuel Mejía Vallejo.

Finalment, l'any 1995 el govern espanyol presentà a la UNESCO la proposta de la "Unión Internacional de Editores" de celebrar el Dia Mundial del Llibre el 23, acceptant-se el mateix any.

I vet aquí perquè la Diada de sant Jordi coincideix amb el Dia internacional del Llibre.

I per això m'encanta, perquè és l'origen d'un gran dia, que ens fa parlar de llibres i d'escriptors/es, i és també una alternativa al Sant Valentí.

Abans de finalitzar aquest text voldria destacar que amb els anys la tradició s'ha anat actualitzant: ara es pot regalar una rosa o un llibre (o ambdós) a la persona estimada independentment del seu gènere, i a les noves representacions gràfiques o escrites de la llegenda poques vegades es mostra a Sant Jordi matant el drac; fins i tot abans que Danerys els convertís en criatures lleials, admirables, que tots voldríem tenir. I cada vegada més es mostren a la princesa, el cavaller i el drac com amics, compartint l'afició a la lectura i en altres escenes molt menys violentes, especialment en imatges dirigides a un públic infantil.

I a la rosa vermella se li han sumat altres colors, com el grog; fins i tot es poden trobar roses amb els 7 colors de l'arc de Sant Martí.


Bibliografia/linkgrafia:

Día internacional del libro, wikipedia

Día del libro

Diada de Sant Jordi, wikipedia

Día de San Jorge

L’hora del lector, programa especial, per Sant Jordi (un dels millors programes sobre literatura de la TV que he gaudit).

Publicat el 23-04-2018, a les 00:09

El meu videocurriculum

Publicat el 07-02-2018, a les 02:36

Primers passos amb Adobe Animate

Ahir vaig començar un curs per aprendre a utilitzar el programa Adobe Animate, que ve a ser una versió modernitzada del Flash; i ho celebro, perquè molts el donaven per mort o innecessari, car va deixar de ser compatible amb els navegadors, oblidant que, a més de ser una eina molt utilitzada, temps enrere, per a fer animacions, interaccions en webs, també permet fer animacions en 2D, que poden ser exportades a mp4 i altres formats de vídeo.

Jo em vaig barallar bastant amb aquest programa i també el vaig gaudir, i vaig crear algunes animacions, i per això he continuat defensant el seu ús. I mira per on, sembla que em donen la raó, però amb un altre nom i unes quantes millores, ja que sempre és bo actualitzar-se i adaptar-se als nous temps.

Per ara conec la majoria de les coses que han explicat, però al fer un exercici he descobert algun secret que desconeixia o no recorda; i el que és encara millor, que puc utilitzar també en el programa Adobe Illustrator, i possiblement en faciliti la feina, em permeti treballar més de pressa.

Publicat el 21-11-2017, a les 22:19

Una bonica aproximació, reivindicació de la figura i obra de Maria Mercè Marçal

Tinc molt deixat de les mans dels déus el meu blog així que publicaré el mateix text que he publicat en el meu twitter, després d'escoltar el programa Via lliure, "a @rac1 (on) han parlat de la poetessa #MariaMercèMarçal:

àudio 1 (del minut 42.10 al 59.59)

àudio 2 (del minut 0 al 5.15).

Molt interessant, i una autora a llegir, escoltar, gaudir i donar a conèixer. #poesia #ars #literatura

article de wikipèdia

Publicat el 19-11-2017, a les 22:51

Els perills de llegir filosofia

Avui he comprat una butlleta del 649 i tres llibres, per un euro cada un! Entre ells un llibre de Nietzsche, "La genealogia de la moral".

He començat a fullejar-lo, i llegint les primeres pàgines i notant que quelcom començava a bullir, a remoure sota el meu crani, amb les primeres línies, he pensat:

"Fa molt de temps que no llegeixes filosofia, i tampoc és que fos gaire aleshores". I Això vol dir que just començo a llegir filosofia, sóc un lector "adolescent", dels pitjors.

Si no vigilo, començaré a emocionar-me amb algunes sentències o fragments, encara que just entengui o malinterpreti les paraules impreses; a percebre com creix la meva intel·ligència amb aquest nou aliment intel·lectual tan exquisit; i... ai las!, començaré a citar a Nietzsche amb qualsevol motiu...

Però no, resistiré; de quelcom m'ha de servir que faci 20 anys que tinc vint anys, i em limitaré a llegir el llibre, pel pur plaer de fer-ho, i treure'n el màxim profit, literari i intel·lectual.

Però no ens enganyem, alguna cita sí que caurà de tant en tant...

Publicat el 08-09-2017, a les 19:15

"Elementos de un torneo", llibre de consulta

Per molt "friki" que vulgui ser, sempre em superaran els meus amics. I no és cap tragèdia, al contrari, m'agrada tenir amics aficionats, i/o apassionats per temes a vegades minoritaris però no per això poc interessants. Tot depèn de com es gaudeixi o l'ús que se'n faci. I l'ús pràctic, i en té molt, és el motiu que ha portat a un amic a escriure el llibre (gratuït) "Elementos de un torneo", per donar eines pràctiques a aquells que desitgin organitzar un torneig, una competició (encara que sigui entre uns amics).

Per descarregar el llibre en PDF.

Publicat el 06-06-2017, a les 16:25

Mostrant els canvia de la web "deigenitrix.net"

Ahir vaig mostrar-li a la persona que porta una de les webs que he fet (bé, jo he programat la web però és qui l'ha dotat de contingut i l'ha fet tan interessant) el que he estat programant i editant aquests dies; estic content i satisfet de veure que li ha agradat el treball realitzat fins ara (encara he de continuar per a ampliar-ho):

He creat una zona d'usuari perquè la propietària de la web pugui modificar els continguts de cada pàgina, mitjançant un formulari, amb l'opció de visualitzar els canvis realitzats i després enviar-ho. Per ara només afecta els textos dels capítols i queda pendent el menú general, els submenús i la galeria.

És un canvi respecte al primer gestor, o petit CMS, que vaig fet per a la meva pàgina i segurament una millora, ja que ara és més fàcil i visual d'utilitzar, gestionar per a una persona que no és programadora o no acostuma a treballar amb determinats gestors menys visuals i intuïtius. Un cop estigui més avançat, i una mica més "cuqui", penjo unes fotos.

Publicat el 12-05-2017, a les 01:06

Descobrint el territori youtuber

Conscient de les possibilitats que ofereix internet per adquirir coneixements de manera gratuïta (dintre del que cap, perquè internet s'ha de pagar) vaig començar a cercar, a YouTube, vídeos, documentals de TV o d'autors amateurs que parlessin de la història de la programació.

Vaig trobar-ne bastants, complementaris, ja que no tots destacaven el mateix, excepte els aspectes i dades més acceptades i generals. Resultà una cerca molt interessant i que encara no he acabat d'eixugar i a més amb un abast i benefici major del previst, ja que també vaig descobrir a dos youtubers que publiquen vídeos sobre programació, gestió de projectes, experiències laborals, mètodes per millorar l'aprenentatge.

Publicat el 17-04-2017, a les 02:06

Incidències amb l'ordinador

Vet aquí una vegada que el meu Mac-mini es va espatllar fent una actualització del Llon al Capità i entrà al límit: ni realitzava l'actualització completa ni tornava a l'anterior. I deixava al seu propietari en una situació "fotuda", per dir-ho suaument. Així podria començar un conte. Canvia "Vet aquí una vegada" per "Abans d'ahir" i tindràs una realitat ben molesta.

Possiblement, ho solucioni entre avui i demà. Si serà sense perjudici del contingut secundari que tinc al disc dur, no ho sé.

La part bona és que m'obliga a fer ús d'altres eines per a treballar, com el gestor de continguts que vaig crear per a la pàgina; un senzill CMS que em permet crear actualitzar continguts, els menús, aquest blog, etc., Des de qualsevol ordinador, "tablet" o mòbil. Aquest "post", per exemple, s'ha redactat des de la meva "tablet" Lenovo.

Publicat el 22-02-2017, a les 06:01

Característiques del blog

Blog en contrucció; realitzat des de zero, amb els llenguatge HTML5, CSS3, Javascript, PHP i MySQL, i els pròxims que aprengui.

Publicat el 24-01-2017, a les 15:11